Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012


Ηλεία: Ξεκινά η δωρεάν διανομή τροφίμων σε 18 φορείς με 5.000 μέλη

  • 02/12/2012 - 12:58olympia1

Κατηγορία

Κοινωνία

Πηγή

ilialive.gr
Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας η  δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2012. Το μόνο που απομένει είναι η σύσταση τριμελούς επιτροπής για την διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους.

Όλα τα τρόφιμα που μοιράζονται  είναι ελληνικά. Ελληνικό ρύζι, ελληνικά μακαρόνια, ελληνικό ελαιόλαδο, ελληνική φέτα ΠΟΠ και ελληνική γραβιέρα ΠΟΠ και οι εταιρείες που μετέχουν στην πρόγραμμα έχουν ήδη ενημερώσει πως είναι έτοιμες για την διάθεση των προϊόντων τους, στην   Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, προκειμένου να  καταλήξουν στους   εκπροσώπους των 18 φορέων και ιδρυμάτων του νομού μας, που έχουν κριθεί φέτος δικαιούχοι. 

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, όλοι οι Σύλλογοι Πολυτέκνων του νομού μας, ο Σύλλογος Τριτέκνων, Το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Σύλλογος ΡΟΜ Ήλιδας, οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και  Ανδρίτσαινας –Κρεστένων. Υπολογίζεται πως περίπου 5700 Ηλείοι θα ωφεληθούν  από το πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας συγκεκριμένες ποσότητες (ανά άτομο) από ζυμαρικά, ρύζι, λάδι και τυρί.

Το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα τέλη της δεκαετίας του '90 . Εφαρμόζεται σε ετήσια βάση και είναι συνχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Ωστόσο ποτέ πριν την οικονομική κρίση, δεν υπήρχε τέτοιο ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα, ώστε και μετά τη λήξη των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων να τηλεφωνούν, φορείς και μεμονωμένα άτομα και να ζητούν να συμπεριληφθούν σε αυτό!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βάσει των στοιχείων που προσκομίζουν οι φορείς με τα μέλη τους , υπήρχαν κάποιες ακόμα εκατοντάδες Ηλείων που «κόπηκαν» κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της κοινής υπουργικής απόφασης.

Το Πρόγραμμα έχει δύο στόχους:

την σταθεροποίηση των αγορών και διασφάλιση λογικών τιμών για τα αγαθά που προσφέρονται στους καταναλωτές και ένα στόχο κοινωνικό, τη συμβολή στην κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής των κοινωνικά ευπαθών ομάδων μέσω διάθεσης σε αυτές τροφίμων που προέρχονται από τα αποθέματα παρέμβασης της Ε.Ε. ή συμπληρωματικά από την αγορά.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πέρα από το όφελος που απολαμβάνουν οι τελικοί δικαιούχοι, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων επηρεάζει θετικά σημαντικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.

Διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος

Οι αιτήσεις συμμετοχής των φορέων υλοποίησης του προγράμματος υποβάλλονται στην  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου κάθε χρόνο. Με ευθύνη της Δ/νσης  καλούνται  οι ενδιαφερόμενοι  φορείς υλοποίησης να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Εν συνεχεία ελέγχονται  η  πληρότητα και την εγκυρότητα των δικαιολογητικών των αιτήσεων συμμετοχής, προτού υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις λίστες των εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης και των τελικών δικαιούχων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχει τις λίστες, καταρτίζει ενοποιημένη λίστα για το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας και εισηγείται στο ΥΠΑΑΤ την κατανομή της ποσότητας κάθε διανεμόμενου προϊόντος ανά δικαιούχο άτομο ή οικογένεια ανάλογα με τη διαθέσιμη συνολική ποσότητα κάθε προϊόντος.

Το ΥΠΑΑΤ εκδίδει σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις κατανομής κάθε προϊόντος στους δικαιούχους, με τις οποίες εγκρίνονται οι σχετικές λίστες των φορέων υλοποίησης και καθορίζεται η ακριβής ποσότητα των προϊόντων που κατανέμονται στους δικαιούχους του προγράμματος.

Υλοποιείται από τους αναδόχους η διανομή των τροφίμων στους φορείς υλοποίησης και κατ΄ επέκταση στα άπορα άτομα και τις οικογένειες. Ως άπορα άτομα ή  οικογένειες, θεωρούνται τα άτομα ή οι οικογένειες που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 €, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.

Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας. Παιδιά που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα, θεωρούνται ως άπορα.

Η διανομή των τροφίμων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα γίνει βάσει συνεννόησης των εκπροσώπων των Συλλόγων και Φορέων σε όλη την Ηλεία, παρουσία κάθε φορά δυο γεωπόνων και ενός διοικητικού υπαλλήλου, ενώ όταν πρόκειται για διανομή ζωικών προϊόντων είναι αναγκαία η παρουσία ενός κτηνιάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου